Inclusieve school

Inclusieve school

 

Beste ouders, verzorgers, en betrokkenen bij Klavervier en De Peppel,

We zijn verheugd om met u te delen dat SBO Klavervier en Jenaplanschool De Peppel samen op pad gaan naar een nieuwe uitdaging, een schoolgebouw waarin zij vorm gaan geven aan een ontwikkeling richting inclusiever onderwijs in Beuningen. Deze beslissing is gebaseerd op een landelijk, door het ministerie, gestelde taak maar zeker ook een gedeelde ambitie: het bieden van thuisnabij onderwijs aan álle kinderen in onze gemeenschap.

Onze visie is helder en inspirerend: we willen een inclusieve school creëren waar kinderen met verschillende onderwijsbehoeften samen leren en groeien. In ons inclusieve kindcentrum wordt regulier Jenaplan basisonderwijs (BAO), speciaal basisonderwijs (SBO), kinderopvang en bij voorkeur ook speciaal onderwijs (SO) samengebracht in één gebouw. Dit betekent dat kinderen met diverse achtergronden en mogelijkheden onder één dak kunnen leren (ontwikkelen) en spelen en waarbij we ons aanbod kunnen afstemmen op de behoefte van het kind. Dit betekent ook zo thuisnabij mogelijk onderwijs voor de kinderen met als motto: samen waar kan, apart waar nodig. Deze visie gaan we in de komende 3-5 jaar verder uitwerken.

Deze ambitie kunnen we natuurlijk niet realiseren zonder partners zoals de gemeente en de betrokkenheid van de medezeggenschapsraden van de scholen. De medezeggenschapsraden van de scholen hebben adviesrecht op dit voorgenomen besluit om te gaan samenwerken. De gemeente Beuningen heeft aangegeven deze ambitie te ondersteunen en dit mee te nemen in het Integraal Huisvestingsplan waarover de gemeenteraad naar verwachting begin 2024 een besluit zal nemen.

Wat deze ontwikkeling mede zo bijzonder maakt, is dat we niet alleen onderwijs aanbieden. Het kindcentrum dat wij voor ogen hebben omvat ook kinderopvang, begeleiding, therapie en specialistische ondersteuning en behandeling, allemaal binnen dezelfde vertrouwde omgeving. Dit betekent dat uw kind de zorg en ondersteuning kan ontvangen die het nodig heeft, op één locatie. Ook alle andere scholen binnen Groeisaam werken de komende jaren ieder op hun eigen wijze toe naar inclusiever onderwijs.

Bij het ontwikkelen van ons inclusieve kindcentrum zullen we nauw samenwerken met onze kernpartners KION en Driestroom. Deze samenwerking stelt ons in staat om een gezamenlijke pedagogische visie te hanteren en een omgeving te creëren waarin elk kind de kans krijgt om zijn of haar volledige potentieel te bereiken.

 

 

We begrijpen dat u wellicht vragen hebt over deze veranderingen, vele daarvan hebben wij ook, maar we gaan “samen op pad” zoals u in de aanhef heeft gelezen. We zullen een gezamenlijke visie ontwikkelen waarbij we rekening houden met de overeenkomsten en verschillen tussen de bestaande scholen. Uw input is waardevol en samen met de MR’en gaan we nadenken hoe we die vraag naar input gaan vormgeven. De verwachting is dat het schoolgebouw gerealiseerd kan worden binnen 3 tot 5 schooljaren. Voorlopig verandert er voor u en uw kinderen nog weinig, maar deze brief is wel de aftrap van een proces dat we de komende jaren gezamenlijk gaan bewandelen. Bij de opening van het schoolgebouw is het traject niet af, maar de vormgeving en inrichting van het schoolgebouw zullen belangrijke, zichtbare stappen in het proces zijn.

Wat deze ontwikkeling zo veelbelovend maakt, is dat we de kans hebben om iets moois te realiseren dat niet alleen ons onderwijs versterkt, maar ook de hele gemeenschap ten goede komt. Door deze inclusieve school vorm te geven, creëren we een warme, ondersteunende en stimulerende omgeving waar elk kind de kans krijgt om te groeien en bloeien.

Samen kunnen we een verschil maken in het leven van onze kinderen en bijdragen aan een inclusievere samenleving waarin verschillen worden geaccepteerd en meer gelijke kansen voor iedereen worden gecreëerd.

Met vriendelijke groet,

 

Stichting Groeisaam Primair Onderwijs

Wilt u meer weten of heeft u vragen?

Dan kunt u altijd terecht bij de directeur.